2021 i-a răsplătit din plin pe arheologi: ce au descoperit anul acesta

de: Iulia Kelt
13 12. 2021

Se poate spune că anul 2021 a reprezentat apogeul succesului pentru arheologii din toată lumea. Descoperirile făcute în ultimele doisprezece luni oferă noi nuanțe istoriei pe care o învățăm, de ani de zile, la școală.

Orice nouă descoperire arheologică are darul de a schimba (într-o oarecare măsură) cursul istorie. Detaliile puse cap la cap oferă perspective noi care ne fac să înțelegem mai bine ce s-a întâmplat acum mii sau chiar zeci de mii de ani, la începuturile civilizației umane.

Începutul civilizației umane începe să aibă din ce în ce mai puține secrete pentru arheologi și istorici

Spre exemplu, una dintre marile descoperiri arheologice de anul acesta își are originea într-o pictură a marelui artist Vincent Van Gogh. Urmele unei insecte descoperite în uleiul folosit de pictor într-o celebră operă a sa oferă detalii importante cu privire la locul în care această pictură ar fi fost creată.

Tot din categoria „artă” notăm și descoperirea unei alte picturi, de data aceasta semnată de Rembrandt, considerată pierdută pentru eternitate. Se bănuia că aceasta ar fi supraviețuit exclusiv prin copiile acesteia, omenirea luându-și gândul că va mai găsi vreodată originalul.

Mai mult, o echipă de arheologi a descoperit o mască din aur, într-un mormânt, dar și mărgele în miniatură care ar putea să ofere detalii cruciale în legătură cu evoluția civilizației umane.

2021 este, de asemenea, anul de glorie în care experții au găsit, în sfârșit, capul de marmură al primului împărat al Romei. Acest artefact datează de acum 2.000 de ani.

Din categoria „amuzante”, o altă echipă de arheologi a descoperit un inel special care, potrivit a ceea ce se știe, ar fi prevenit mahmureala.

De departe cea mai mare descoperire a acestui an o reprezintă orașul vechi de 3.000 de ani, din Egipt. Orașul antic, considerat doar o legendă până să fie descoperit, se situează pe malul vestic al Luxorului.